20 de gener de 2024: Les escoles de Viena

20 de gener de 2024: Les escoles de Viena

L’Orquestra Simfònica de Castelló comença l’any amb un complexe programa amb obres de Schoenberg i Beethoven.

Les escoles vieneses. Del discurs polític al discurs sonor» és la proposta del director titular Pablo Marqués per al pròxim concert de l’OSC

Només unes setmanes després del Concert de Nadal, l’Orquestra Simfònica de Castelló continua la seua temporada de concerts amb una proposta arriscada però molt atractiva de la mà del seu director titular Pablo Marqués. Les obres que s’escoltaran el pròxim dissabte 20 de gener a les 19:30 a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló mantenen una mateixa narrativa entorn a les anomenades Escoles Vieneses: Schoenberg, Anton Webern i Alban Berg formaven la segona escola de Viena, en referència a la primera formada per Joseph Haydn, Wolfang Amadeus Mozart i Ludwig van Beethoven.

En el repertori del concert trobem, d’una banda, la Simfonia de Cambra núm. 2 en mi bemoll menor, op. 38 d’Arnold Schoenberg, obra que el compositor austríac va iniciar l’any 1906 i que no va completar fins 33 anys després, al 1939. Durant el procés de composició d’aquesta obra, Schoenberg tracta de redescobrir-se i tornar a les fórmules prèvies a la seua etapa dodecafònica. En paraules de Marqués, “el tractament de l’harmonia i les tensions creen un discurs sonor entre la tonalitat i l’ambigüitat, però amb la mirada de la senzillesa i amb una pretensió totalment estètica”. 

Aquesta obra estarà precedida per l’Obertura Coriolà op. 62 i seguida de la Simfonia núm. 4 en si bemoll major op. 60  de Ludwig van Beethoven. Aquestes dues partitures, que van ser estrenades en el mateix concert al març de 1807, representen l’estil compositiu i escriptura beethoveniana. Segons Marqués, “Beethoven parla amb la seua música, amb la veritat dels sons, amb les dinàmiques abruptes des de la més absoluta tendresa fins a la voracitat”. El seu discurs es caracteritza pel compromís polític, per la seua transcendència i pel “pensament d’universalitat de la condició humana”. 

L’elecció del repertori contraposa dos compositors d’èpoques diferents, però que comparteixen un mateix discurs en quant a la transcendència i revolució que van suposar les seues obres dins els paràmetres compositius orquestrals. Serà el director mateix qui introduïsca al públic les obres del programa amb una xarrada- col·loqui prèvia al concert, en la què podran compartir els seus dubtes i impressions per tal d’aprofundir en el gaudi del concert.

Programa

Obertura Coriolà Op. 62, de L. v. Beethoven (1770-1827)

Simfonia de cambra nº 2 en mi bemoll menor Op. 38, de A. Schoenberg (1874-1951)

Simfonia nº 4 en si bemoll major Op. 60, de L. v. Beethoven (1770-1820)

 

Entrades

Les entrades es poden adquirir al preu de 16€, 10€ i 6€ en la taquilla electrònica de l’IVC.