29 de desembre de 2023: Concert de Nadal

29 de desembre de 2023: Concert de Nadal

L’Orquestra Simfònica de Castelló oferirà el tradicional concert de Nadal amb Sergio Alapont i el baríton Àngel Ódena

 

La Simfònica acomiada el 2023 amb una Gala Lírica amb àries d’òpera de Bellini, Verd i Giordano i una segona part amb obres simfòniques de Suppé, Lehár, Tchaikovsky i Strauss.

L’OSC realitzarà el seu concert de Nadal amb el director convidat Sergio Alapont el pròxim 29 de desembre a les 19:30 a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló. El programa d’aquesta Gal·la Lírica compren una primera part amb conegudes àries d’òpera italianes de I Puritani, de Bellini; Un Ballo in Maschera i Rigoletto, de Verdi, o Andrea Chenier, de Giordano. Per a l’ocasió, l’orquestra compta amb el baríton Àngel Ódena, solista internacional nascut a Tarragona que destaca per la seua versatilitat dins el repertori líric, amb una dilatada experiència interpretant rols principals d’òperes italianes, de música francesa, repertori alemany i de sarsuela als principals teatres internacionals.

La segona part del concert està formada per un compendi d’obres ja típiques dins del repertori nadalenc: amb partitures dels compositors austro-hongaresos Franz von Suppé (amb l’obertura coneguda com Un dia a Viena i la marxa Fatinitza) i Franz Lehár (amb el vals Or i Plata). També interpretaran una selecció de El Trencanous de Tchaikovsky i tancaran el concert amb l’emblemàtic vals del Danubi Blau d’Strauss.  

Programa

Norma- sinfonía, de Bellini

Ah per sempre- I puritani, de Bellini

Alzati! Là tuo figlio- Un Ballo in Maschera, de Verdi

Nabucco- sinfonfía, de Verdi

Cortigiani, vil razza dannata- Rigoletto,  de Verdi

Nemico della Patria- Andrea Chenier, de Giordano

 

Ein Morgen, ein Mittag und ein Abend in Wien, de Suppe

Gold und Silver, Op. 79, de Lehár

Pas de deux- The Nutcracker, de Tchaikovsky

Dance of the Flowers- The Nutcracker, de Tchaikovsky

Vals del Danubio Azul, de Strauss II

Una oportunitat per poder gaudir de la música en aquests dies tan senyalats de festa i família.

 

 

Sergio Alapont, director 

Amb una figura magnetitzant en el pòdium, el director d’orquestra espanyol Sergio Alapont és conegut per la seua direcció apassionada, convincent i inspiradora i com un dels principals directors d’orquestra de la seua generació.

Alguns dels recents èxits en l’àmbit operístic inclouen Nabucco, en el Teatro Real de Madrid, La Bohème en la Irish National Opera, el seu debut als Estats Units dirigint La Rondine en la Minnesota Opera, una nova producció d’ Idomeneo en la Opera National Rhine d’Estrasburg, L’heure espagnole i Gianni Schicchi en la Opera Lombardy, Carmen en la Ópera de Oviedo, La vídua alegre en la Fondazione Arena de Verona, Le Nozze di Figaro en el Teatro Comunale de Treviso i el Teatro Pergolesi de Jersey, Poliuto en el Festival de Glyndebourne amb l’Orquestra Filarmònica de Londres o La Forza del Destino en la Ópera de Las Palmas. 

Els estudis de Sergio Alapont el van portar a València, Madrid i Munich abans de continuar la seua formació en el Conservatorio de Música de Pescara amb Donato Renezetti, graduant-se “Cum Laude”. També va estudiar amb Jorma Panula en el Royal College of Music d’Estocolm, Helmuth Rilling en l’Academia Bach de Stuttgart i Masaaki Suzuki en el Bach College de Japó. A més, va tenir l’oportunitat de ser el director assistent de Marco Armiliato en la Metropolitan Opera de Nova York. L’any 2016 Alapont va guanyar el Premi al Millor Director d’orquestra en Itàlia per GBOSCAR Awards.

Tan fort en l’òpera com en el repertori simfònic, Sergio Alapont ha dirigit moltes de les orquestres simfòniques i d’òpera més importants del món, obtenint crítiques excel·lents. Les orquestres que ha dirigit inclouen moltes en el seu propi país, com l’Orquestra Simfònica de Ràdio Televisió Espanyola, Orquestra de la Comunitat Valenciana (Palau de les Arts), Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, entre d’altres. També manté compromisos com a director convidat en l’àmbit internacional amb orquestres com l’Orquestra Filarmonica de Londres, Orquestra Nacional de l’Illa de França de París, Orquestra Simfònica de Bretanya, Orquestra Simfònica de la RAI, Maggio Musicale Fiorentino, Teatro San Carlo di Naloli, entre d’altres. 

 

Àngel Ódena, baríton

Nascut a Tarragona, va realitzar estudis de piano i cant en el Conservatori de la seua ciutat natal amb les màximes qualificacions, ampliant posteriorment els seus reconeixements en l’Accademia Lirico Mantovana presidida per la soprano Katia Riacciarelli, i en Barcelona amb el tenor Eduard Giménez. Al mateix temps obté la Llicenciatura de Geografia i Història per la Universitat de Barcelona.

La seua activitat operística des del debut en el Teatro Petruzzelli de Bari l’ha portat per infinitat de teatres internacionals, on podem destacar els teatres de les ciutats: metropolitan Opera House de NYC, Miami, Berlín (Staatsoper, Deutschoper), Hamburg, 

Helsinky, Àmaterdam (Concertgebouw), París (Theatre des Champs Élisées), Toulouse, Limoges, Montpellier, Orange, Lausanne, Venècia, Bolonya, Florència, Turín, Palermo, Nàpols, Lisboa, Arena de Verona, Atenes, Savolinna… I evidentment, en tots els teatres més importants d’Espanya: Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Bilbao, Las Palmas, Tenerife, La Coruña, Palma de Mallorca, Oviedo, Màlaga…

El seu repertori ha evolucionat amb els anys, especialitzant-se els últims anys  en el repertori verdià i verista, destacant els rols principals de baríton de les òperes: La Traviata, Rigoletto, Il trovatore, Nabucco, Don Carlo, Un ballo in maschera, Aida, Simon Boccanegra, Otello, Attila, Macbeth, Falstaff (Ford i Flstaff), Tosca, Il tabarro, Manon Lescaut, Turandot, La Bohème, Madama Butterfly, I Pagliacci, Cavalleria rusticana, Il segretto di Susanna…; del repertori Bel cantista podem destacar Lucia di Lamermoor, Don Pasquale (Malatesta), La favorita, Roberto Devereux, L’elisir d’amore, II duca d’Alba… També podem destacar la introducció en la música francesa amb òperes com Thaïs, Carmen, Sanson et Dalila, Roméo et Juliette, Cyrano de Bergerac, Werther

Per últim, remarcar que també el repertorio alemany ha format part en algun cas de la seua actividad operística cantant els rols principals d’òperes com Tanhäuser, Tristan und Isolda, Elektra, Lohengrin (der Herrufer)…

Ha estat dirigit per grans directors, entre els què destaquen D.Baremboin, D.Oren, N.Santi, M.Armilliato, R.Palumbo, D.Calegari, P.Carignani, A.Allemandi, P.Domingo, P.Arrivabeni, P.Olmi, S.Bitxkov, P.G.Morandi, R.Frizza, P.Schneider, P.Steinberg, M.Plasson, D.Ruistioni, F.Ivan Ciampa, M.Beltrami, H.Lintu… i els espanyols M.A.Gomez Martinez, J.López Cobos, J.Pons, O.Díaz, R.Tebar, J.Mena, A.Ros Marbá, G. Garcia-Calvo.

Evidentment, la sarsuela i l’òpera espanyola també han format part del seu repertori, especialment cantant en l’emblemàtic Teatro de la Zarzuela de Madrid. Destaquen les sarsueles como El Caserío, La Tabernera del Puerto, El gato montés, La Dolores, Luisa Fernanda, Margarita la tornera, La Villana, Juan José, Marina o Katiuska.

Entrades:

Les entrades es poden adquirir al preu de 16€, 10€ i 6€ en la taquilla electrònica de l’IVC