29 d'octubre de 2023: explorant la primera

29 d’octubre de 2023: explorant la primera

El concert per a famílies Explorant la Primera dona el trenc d’eixida a la temporada de l’Orquestra Simfònica de Castelló

Pablo Marqués s’estrena com a director titular de la formació amb aquesta producció de nova creació de la mà d’Àngel Escutia i els alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València

L’Orquestra Simfònica de Castelló, dins la seua tasca pedagògica i amb la finalitat d’apropar la música clàssica a tots els públics, comença la temporada de concerts el dia 29 d’octubre amb aquest concert-espectacle per a famílies en què ens endinsarem en la Primera Simfonia en do menor Op. 68 de Johannes Brahms. Amb la direcció musical de Pablo Marqués Mestre i guió d’Àngel Escutia, el públic podrà apropar-se a una de les obres mestres del repertori simfònic clàssic de la mà dels seus propis protagonistes i dels músics de l’Orquestra Simfònica de Castelló. 

Des de l’inici el personatge de Carl von Simfonia ens acompanyarà durant tot el concert per introduir-nos en els conceptes més importants de la música a través del moviment, la repetició, la reflexió i l’escolta. Carl, a més, interactuarà amb els músics i director de l’orquestra, amb el públic i ens donarà a conèixer als altres protagonistes: Brahms, Clara Harmonia i Beethoven. Tots ells intervindran entre cadascun dels quatre moviments de la Simfonia per conèixer més detalls i curiositats sobre aquesta obra mestra del compositor alemany.

En quant a l’obra, tot i l’herència beethoveniana amb què s’associa habitualment a Brahms, cal reivindicar la Primera Simfonia pels seus propis mèrits i com una idea completament diferent del que es coneixia fins el moment com a simfonia. La meticulositat de Brahms per a escriure aquesta obra s’explica no com una composició més dins el seu catàleg, sinó com a una reforma i revolució del projecte simfònic de finals del segle XIX. Brahms obliga al gènere a mirar-se cap si mateix, cap a dins, tant en el sentit musical com en l’emocional.

Amb una gran lirisme i expressivitat, els seus moviments combinen les principals característiques de l’estil de Brahms: en el primer i quart moviment escoltarem com la transformació temàtica de les melodies, que apareixen en la introducció d’ambdós moviments, construeixen tot el discurs musical. En canvi, en el segon i tercer moviment trobarem un gran lirisme i expressivitat més continguda.

Programa

Primera Simfonia en do menor Op. 68 de Johannes Brahms

  1. Un poco sostenuto- Allegro- Meno Allegro 
  2. Andante sostenuto 
  3. Un poco Allegretto e grazioso 
  4. Adagio- Più Andante- Allegro non troppo, ma con brio- Più Allegro

Entrades

Les entrades es poden adquirir al preu de 16€, 10€ i 6€ en la taquilla electrònica de l’IVC.