PABLO MARQUÉS, NOU DIRECTOR TITULAR DE L’ORQUESTRA SIMFÒNICA DE CASTELLÓ

La Simfònica inicia una nova etapa musical amb l’objectiu d’arribar a tots els racons de la província i atraure a nous públics

L’Orquestra Simfònica de Castelló (OSC) inicia una nova temporada amb la presentació del que serà el seu nou director titular per a la temporada 2023-2024: Pablo Marqués Mestre.

El nou equip directiu ha anunciat que aquest curs suposarà un punt d’inflexió per a la Simfònica que, amb Marqués al front, vol desenvolupar noves línies de treball amb l’objectiu de consolidar la seua qualitat artística i musical. L’aposta per la interpretació de repertoris de nova creació, la cerca de nous públics o l’enfortiment de les relacions entre institucions educatives, administratives i civils de la província marquen aquest nou curs. Però, sense cap dubte, el principal repte que l’OSC s’ha auto imposat aquesta temporada és convertir-se en una plataforma de difusió de la música clàssica. Tal i com van anunciar durant la presentació de la temporada, el seu principal objectiu és aconseguir apropar-la a tots els racons de la província de Castelló. A l’acte, que es va realizar a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, també es va donar a conèixer al nou president de l’entitat, Ramón Garcés.

Sergi Alapont i programació 23-24

La temporada arrancarà el pròxim 29 d’octubre, quan Marqués s’estrenarà al front de l’orquestra dirigint la Primera Simfonia de Brahms.
La pròxima cita serà el tradicional concert de Nadal, que tindrà lloc el 29 de desembre. Per a aquesta Gala Lírica, Sergi Alapont serà el director convidat.
Només un mes després, el 20 de gener, tindrà lloc “Las Dos Escuelas de Viena”, amb obres de Beethoven i Schoenberg. La temporada finalitzarà amb una de les obre més exigents i espectacular de la història de la música: la N.5 de Mahler, que tindrà lloc a l’abril.

 

Pablo Marqués Mestre

Pablo Marqués Mestre és reconegut actualment com un dels directors amb una de les trajectòries artístiques més diversificades del moment degut a la seua capacitat d’adaptació a gèneres i agrupacions de diferent índole.
Va realitzar estudis de Direcció d’Orquestra i Cor amb els mestres Juan Luís Martínez, Salvador Sebastià, Rafael Sánchez Mombiedro, Yaron Traub i Cristóbal Soler entre altres, i posteriorment va realitzar Màster en Direcció Orquestral en la Estonian Academy of Music and Theatre acabant amb Cum laude.

Ha sigut director titular de la Jove Orquestra Simfònica de Castelló (JOSC), Banda Simfònica de la Unió Musical de Llíria i Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, entre altres. A més, ha actuat com a director convidat en diferents agrupacions, com l’Orquestra Simfònica Nacional d’Estònia (ERSO), Orquestra de València, Orquestra Simfònica de Castelló (OSC), Carpe Diem Chamber Orchestra Saint Petersburg (Rússia), Estonian Academy of Music and Theatre Symphony Orchestra de Tallinn (Estònia), Banda Municipal de Castelló, Banda Simfònica Municipal d’Albacete, etc.

Va ser guanyador del concurs de direcció emmarcat dins del XXVII Curs Internacional de Música “Ciutat de Cullera” i el Primer Premi de la secció Salvador Giner en l’I, III i V Concurs d’Orquestres CaixaBank amb l’Orquestra Simfònica de la Societat “La Primitiva” de Rafelbunyol en els anys 2017, 2019 i 2022 respectivament. En les edicions de 2019 i 2022 a més, va ser guardonat amb el Premi del Jurat al millor director.

Ha dirigit a solistes de la talla d’Arturo Sandoval, Wenzel Fuchs, Gábor Tarkövi, Claude Delangle, Vicente Huerta, Rubén Simeó, Yturvides Vílchez, Raisa Ulumbekova, Ludmila Ketova, Abe Rábade, Mariano Esteban, Rafal Jeziersky, entre altres, i en el camp de la lírica, ha realitzat produccions de títols com a “Gigantes y Cabezudos”, “Bohemios”, “La Tabernera del Puerto”, “El Dúo de la Africana”, “Cosí fan Tutte”, “Il trovatore” i “Don Giovanni”.

Actualment és director titular de l’Orquestra Simfònica de Castelló, director principal convidat de la Carpe Diem Chamber Orchestra St. Petersburg, director titular de l’Orquestra Simfònica de la Societat “La Primitiva” de Rafelbunyol, i professor de Direcció d’Orquestra en el Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa.